1600 let starý Lykurgův pohár dokazuje, že staří Římané uměli používat nanotechnologie

Lykurguv pohar

Nanotechnologie je technický obor, který se zabývá tvorbou a využíváním technologií v měřítku řádově nanometrů (obvykle cca 1–100 nm), tzn. 10−9 m (miliardtiny metru), což je přibližně tisícina tloušťky lidského vlasu, uvádí Wikipedie. Ačkoli všichni máme za to, že jde o nový obor, vypadá to, že jde o dávno zapomenutou starou znalost. Důkazem je Lykurgův pohár ze 4. století n. l., který je dnes vystaven v Britském muzeu.

Lykurguv pohar

Nádoba vysoká 165 mm o průměru 132 mm je vyrobena ze skla a ze zeleného jadeitu. Je na ní vyobrazen thrácký král Lykurgos. Až potud by nešlo o nic mimořádného, nebýt neobvyklých vlastností poháru. Při obyčejném nasvícení má zelenou barvu, pokud se na něj ale posvítí zezadu, zčervená. Když do něj nalijete vodu, zmodrá, pokud se do něj nalije olej, „rozsvítí“ se jasně červeně.

Proč Lykurgův pohár reaguje na světlo tak podivně, zkoumali před časem odborníci z londýnské univerzity. Ke svému překvapení zjistili, že staří Římané byli skutečnými průkopníky v nanotechnologiích. Kalich je totiž impregnován extrémně drobounkými částicemi zlata a stříbra, a přestože Římané neměli o současné fyzice ani ponětí, dokázali využít skutečnosti, že když elektrony kovu zasáhnou světlo, vibrují podle toho, z jaké strany na ně světlo dopadá.

Lykurgův pohár lze považovat za skutečný unikát nejen z historického, ale i z vědeckého hlediska. Použitá technologie je natolik pokročilá, že zaujala i experty na nanočástice. V některých ohledech je totiž vyspělejší než techniky, které používá současná věda.

Zdroj: (1) (2)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x